In Englisch.

Vanuit Limburg, via Noord Brabant naar Gelderland, Overijssel, Drenthe, Groningen, Friesland, Noord Holland en Utrecht.

Dag 1

Het rondje Nederland start rond Doetinchem waar we naar kasteel Slangenburg (hotel-restaurant) en kasteel de Kelder (privé) op het menu staat. Ook bezoeken we nog Laag Keppel voor het kasteel aldaar. Helaas verboden toegang maar toch stiekem een foto gemaakt. Naast of beter gezegd tegenover de ingang naar het kasteel ligt een oude watermolen en links ervan een kleine mooie windmolen.

Dag 2.

kasteel Twickel (privé) de tuinen zijn tegen betaling A € 5,00 (2021) te bezichtigen. Vervolgens naar Ootmarsum, een van de mooiere dorpen van het land. Dan nog wat noordelijker naar huis Breckelenkamp in Lattrop. Een mooi kasteel (privé) We hebben geluk, de poort staat open om snel een foto te maken. Bij tijd en wij,en is dit ook te bezoeken. Kijk op het net voor meer info.

Kasteel Keppel (Laag Keppel)

Ootmarsum (boven en 3 keer rechts)

Huis Brecklekamp

Dag 3

We nemen de fiets en rijden via de knooppunten naar kasteel Nijenhuis (privé), huis te Diepenheim in Diepenheim (privé) en kasteel Weldam (privé)

In de omgeving liggen nog enkele kastelen maar die zijn “te gewoon” om er een foto van te maken. Maar misschien vind je het wel mooie bouwwerken. Het zijn kasteel Warmeloo, Westerflier en ....... Vanuit o.a. Diepenheim is een 6 kastelen fietsroute van net geen 30 km.

Ter afsluiting van de mooie route gaan we nog naar watermolen Den Haller. Pracht oud bouwwerk dat nog dagelijks in gebruik is voor toeristische doeleinden.

Dag 4

Via kasteel de Cloese ( word een appartementencomplex, was ooit politieschool) in Lochem gaan we naar het mooie Deventer.

We parkeren, gratis, bij de bolwerksmolen en via de brug stap je zo de stad binnen.

Een van de mooiste steden en ook nog eens de stad van Anton Pieck.

Molenbolwerk Deventer

Deventer

Dag 5

Hanzesteden en Vestingen staan op het menu vandaag.

Elburg opent de dag. Als er een top 25 van mooie dorpen zou zijn dan staat dit plaatsje erin.

Kampen beschikt over 2 prachtige toegangspoorten en een zeer mooi raadhuis.

Hattem is wat minder t.o.v. de voorgaande maar ligt dicht erbij zodat de kleine omweg de moeite waard is.

Elburg Vesting. Kleine huisjes tegen de ommuring gebouwd

Kampen, 1 van de 2 schitterende toegangspoorten

Dag 6

De fiets wordt van het rek gehaald bij kasteel Cannenburch en we maken een knooppuntenroute naar paleis het Loo. Het oude Loo is niet toegankelijk, helaas, want dit is een mooi bouwwerk zoals de foto’s op Google laten zien. Dit deel is maar een bepaalde tijd open voor het publiek. Omdat W.A. wilt gaan schieten kunnen we er niet in. De route valt tegen, veel langs de openbare wegen.

Cannenburg, Vaassen

Dag 7

Kasteeltje Vosbergen in Heerde opent de dag. Het is privé maar kan via een bezoek aan de website van het kasteel bezocht worden.

De rest van de dag verblijven we in Giethoorn.

Giethoorn

Dag 8

Orvelte is een dorp dat nog redelijk terug in de tijd gaat. Mooie grote hoeves en schuren. 

 

Dan nemen we de Hunebedden highway. Iets meer dan 50 zijn er te bezoeken maar dit is de top 4 wat ons betreft:

1. D49 papeloze kerk in Schoonoord, omdat hier op het bestaande, overgebleven, bed een heuvel gemaakt is zoals het er ooit uitzag.

2. D27 Borger, omdat dit de grootste van het land is.

3. D50 Noord Sleen en 4. D14 in Eexter.

Papeloze kerk, Schoonoord

D27 Borger

Dag 9

Bourtagne Vesting stond hoog op ons lijstje maar het is ons behoorlijk tegen gevallen. Rondom over de wallen lopen is leuk maar het dorp heeft weinig sfeer voor een vesting. 

Batterij Fiemel, werk uit de tweede Wereldoorlog is moeilijk te vinden. Interessant om te lezen en zien hoe het er aan toe geweest is.

Appingedam staat als laatste op het programma. Leuke dorpskern en enkele huizen langs het water hebben overhangende keukens.

Appingedam

Bourtangne Vesting

Dag 10

We zijn in Groningen, Aduard om precies te zijn. Vanuit het hotel fietsen we een schitterende route over smalle paadjes tussen de koeien en de schapen, langs sloten en kanaaltjes. Weidse zichten over de graslanden, de polders, en de enorme boerderijen met elk zijn eigen windrad. De dorpjes, de zogenaamde Wierdedorpen, stellen echter zeer teleur. Een uitzondering is Zuidhorn met een mooi oud raadhuis en mooie woningen langs de weg, de Gast genaamd.

Garnwerd

Dag 11

Een zeer teleurstellende fietsdag. Langs de openbare wegen, tussen de akkervelden en wederom geen leuke dorpjes. Dit is, tot nu toe, het minst aantrekkelijke deel van onze tocht door eigen land. Dit geldt wat ons betreft voor de gehele provincie Groningen.

Zuidhorn, voormalig stadhuis

Dag 12

We rijden naar Friesland voor onze uitvoering van de elfstedentocht.

Starten in Dokkum, met 2 molens en vele mooie panden.

Richting Leeuwarden maken we nog een tweetal stops, de eerste in Feanwalden (Veenwouden) voor de Schierstins. Dit is 14 eeuwse woontoren uit baksteen.

Dan door naar Koarjum voor Martenastate, een soort kasteeltje.

Dokkum

Dag 13

Naar Woudsend met mooie houtzaagmolen en veel panden uit 16 en 1700. Leuke hier is dat bij vrijwel elk oud pand informatie staat waarvoor het pand gebruikt is in het verleden.

Dan gaan de fietsen van de drager en maken we een rondje om het Slotermeer. De route is niet geweldig. Trekt zich lang en vrijwel constant naast of over de openbare wegen. Maar dit word meer dan voldoende gecompenseerd door Sloten. Wat een schitterend dorp. Later vervolgen we de route naar Balk. Ook hier oude panden maar het heeft niet de charme van Sloten.

Later rijden we nog naar Lemmer voor het Woudagemaal. Helaas gesloten.

Woudsend

Sloten

Dag 14

Naar Sneek, oei dit valt ons tegen. Het enige mooie, hele mooie, is de waterpoort. Ondanks dat de stad veel oude panden heeft komt het niet tot zijn recht omdat er allerlei winkels gevestigd zijn met moderne puien aan de onderkant. Jammer.

In IJlst, ook een elfstedenstad, is houtzaagmolen de Rat de trekpleister. Bolsward is de volgende, hier valt het raadhuis op, wat een gebouw. WoW. Tenslotte naar Workum. Ook hier 16 en 17e eeuwse panden. Het leukste ligt bij de historische haven, een paar kleine mooie huisjes.

Sneek Waterpoort

Houtzaagmolen de Rat IJlst

Bolsward Raadhuis                                                               Workum bij de haven

Dag 15

in Grou starten we de pontjesroute. Leuke paden, zeer rustig en via 4 pontjes (kosten totaal €5,00 P.p) weer terug in Grou. Je kunt de routes op de site vinden. De lengte bepaal je zelf. Mocht je meer dan 4 pontjes nemen dan raad ik aan om de 10 rittenkaart te nemen A €8,00.(2021 prijs)

Er is nog voldoende tijd om naar Leeuwarden te gaan. Parkeren nabij het Cambuur stadion, gratis, en met de fiets de stad in. Eerst naar de Blokhuispoort, de voormalige gevangenis. In de cellen zijn nu winkeltjes of kantoortjes ingericht en op de bovenverdiepingen is een hotel zodat je in de cel kan overnachten. Dan de stad in met het mooie waaggebouw en ook hier weer mooie panden die ontsiert worden door de winkels die erin gevestigd zijn.

Leeuwarden, Blokhuispoort, voormalige gevangenis

Dag 16

Franeker heeft o.a. een zeer mooi oud raadhuis en een van de kleinere huisjes van de korendragers.

Makkum is aardig indien je op route of via een kleine omweg er naar toe gaat.

Hindeloopen mag niet over geslagen worden. Vooral rond de oude haven is er veel te beleven.

Stavoren daarentegen mag gerust over geslagen worden. Een van de minst mooie bekende dorpen in Friesland.

Hindeloopen 

Amerikaanse windmolen gemaakt in....Dresden te zien rond Stavoren

Franeker

Dag 17

De laatste stad uit de Elfstedentocht is Harlingen. Dit is tevens onze laatste dag in Friesland.

We verkennen de mooie stad, met wederom mooie panden, met de fiets. Zo kom je snel overal zoals bij de haven waar de replica van de Berents aangemeerd ligt en zie je hoe je kunt overnachten in een trechter.

Samenvattend Friesland: redelijk eentonig landschap, fietsroutes overwegend over de wegen. Dit alles word gecompenseerd door de mooie steden en dorpen met of zonder hun havens met de vele schepen en boten.

Harlingen

Dag 18

Via de Afsluitdijk naar Noord Holland.

Medemblik is de eerste stop bij kasteel Radbout. Een mooi groot kasteel.

Enkhuizen ligt wat verderop en is een mooie stad met weer prachtige bouwwerken.

Kasteel Radboud Medemblik

Dag 19

Naar Pampus, met de veer vanaf Muiden. Kan ook vanaf Amsterdam. Kosten in 2021 zijn €18,00

Direct bij de afvaart is Muiderslot. Mooi kasteel. Entree €15,50

Beide nemen enige tijd in beslag dus reserveer een hele dag voor.

Dag 20

Zaanse Schans, met de mooi molens en huizen. Deze zijn vaak geheel of deels van hout en Zaans groen geschilderd.

Voor dit te bezoeken moet je enkele uren uittrekken want er is veel te zien en te doen. Kaas proeven B.v. Of een van de molens bezoeken of bakkers museum of...of... er is dus veel te doen.

Via Jisp rijden we terug naar ons uitvaladres. Leuk dorp met de bruggetjes naar de huizen, mooie houten huizen en zelfs een leuk klein kasteeltje. In Zaanland is het vrij normaal dat de huizen geheel of deels van hout en groen geschilderd zijn.

Dag 21

Deze dag verblijven we dicht met de grens met de provincie Utrecht. De Vecht is over een behoorlijke afstand de natuurlijke grens.

Starten doen we bij Fort Uitermeer, een torenfort dat deel uitmaakte van de Amsterdamse waterlinie en omvat vele forten en bunkers die je onderweg tegen komt.

Kasteel Zwaanwijck ligt in Utrecht aan de andere kant van de vecht, in Nigtevecht. Maar goed te bekijken vanaf de hinderdam in Nederhorst.

Kasteel Nederhorst in het gelijknamige dorp is helaas in privé bezit en dus meestal gesloten voor onbevoegden.

Kasteel Sypesteyn in Loosdrecht kan bezocht worden A €12,00 voor tuin en kasteel of €5,00 voor alleen de tuin. De tuin is in tegenstelling tot andere kasteeltuinen niet geweldig, wel groot, het is meer een bos waar je doorheen loopt. Het kasteel en de bijgebouwen zijn echter zeer mooi.

Op weg terug, in dit geval naar Weesp, zien we het mooie Trompenburgh in Kortenhoef. Niet toegankelijk maar vanaf de weg goed te bekijken.

Weesp is een vestingstad met ook een torenfort, een tweetal molens aan de vecht en een aardige binnenstad.

Zwaanswijk

Dag 22

Rondje Markermeer. Beginnen in Edam waar we de fietsen weer eens van het rek halen.

Edam is een leuk dorp met vele mooie gevels en een mooi kaasmarkt.

Er is ook een fort dat deel maakte van de A,dammer linie.

Volendam is Volendam, geen verder toevoeging nodig.

Monnickendam is klein met een mooie waag.

Broek in Waterland word vaak vergeten in dit rondje en dit geheel ten onrechte. Het historisch centrum is omzoomd met mooie houten, veel kleuren, huizen

Marken tenslotte, hier hebben we eveneens het historisch deel bezocht, de zogenaamde kerkbuurt. Rondom de kerk weer mooie, groen geschilderde, huizen. De huizen liggen dicht tegen elkaar, zowel naast als achter elkaar.

Vanaf Marken kan het veer naar Volendam genomen worden, reisduur 1/2 uur, kosten incl. fiets €10,50 pp. (prijs 2021)

Uiteraard kan terug fietsen, 3/4 uur, ook.

Edam Kaasmarkt (boven)  Marken (onder)

Dag 23

Haarlem is een grote en mooie stad met vele mooie gevels en een windmolen. Maar je moet er flink voor lopen om het allemaal te ontdekken.

Neem de fiets als je de auto bij het station Spaarnewoude (woudplein) geparkeerd hebt, is gratis.

Haarlem. Rechts 3 x Haarlem incl. voormalige gevangenis

Dag 24

Vanuit het park waar we verblijven maken we een fietstocht door de Beemster. De route voert over dijkjes en smalle weggetjes door de polders en langs mooie bezienswaardigheden:

Fort Spijkerboor, in Spijkerboor, is een twee verdiepingen fort dat als gevangenis dienst gedaan heeft. Het is helaas gesloten maar we kunnen er omheen wandelen.

Rond Middenbeemster treffen we statige huizen en hoeves aan zoals de Eenhoorn en de Lepelaar. Beide uit 1632.

Niet veel later zien we enkele molens. De Schermer molen complex dat nu nog uit totaal 11 molens bestaat. We zien er maar 8 maar oké.

Dan volgen enkele leuke dorpjes zoals Grootschermer met een pracht oud, 1632, raadhuis.

Graft heeft eveneens een geweldig raadhuis, ook uit 1632. Hier vind je ook het kleinste snoepwinkeltje van het land.

Tenslotte de Rijp, alweer zo een leuk dorp met een mooie oude waag uit 1630 en de huizen bestaan bijna allemaal deels uit hout.

Schermer molencomplex

Graft

Tot zover Noord Holland, een mooie provincie met vele mogelijkheden op allerlei gebied. We gaan naar Utrecht.

Dag 25

Maar eerst ff een kort uitstapje naar Zuid Holland, Schoonhoven om precies te zijn. Het heeft een groot oud, 1500, stadhuis in een heel andere bouwstijl dan dat we gewend zijn.

Dan naar de provincie Utrecht. Hier bezoeken we IJsselsteyn, niets bijzonders behalve de molen uit 1732.

Ook Montfoort is de moeite niet waard, maar het ligt op route. De kasteeltoren en het oude stadhuis zijn zowat het enige leuke.

Oudewater daarentegen is zeer leuk. Gezellig, klein met vele mooie panden.

Oudewater

Dag 26

Vandaag een kastelentocht, eerst naar Slot Zuylen, daarna naar Zeist voor Slot Zeist. Groot maar strak, niet onze stijl. Wel enkele andere gebouwen kunnen ons bekoren. Verder naar Huis Doorn. De voorburcht is zeer mooi, kasteel zelf minder. Tenslotte naar Leersum voor de Uilentoren, een zeer leuk 7 meter hoog bouwwerk met op elke kant een uil.

Kasteel Oud Zuylen

Molens bij Oud Zuilen

Uilentoren Leerssum

Dag 27

Een fietsdag door de mooie kronkelende paadjes van de Utrechtse heuvelrug. Later over smalle wegen richting Langbroek met onderweg Parc Broekhuizen en Landgoed Sandeburg. Daarna zijn er een 3 tal kastelen op de route. Helaas allemaal privé en alleen vanaf de weg deels te zien. Het zijn Luneburg, Hindesteyn en Sterkenburg.

Landgoed Sandenburg

Dag 28

De Hollandse waterlinie is vandaag het thema. Fort Rhijnauwen ( alleen o.l.v. een gids te bezichtigen, dus boeken via internet) Naast het fort kun je rond het nabij gelegen kasteel een 20 tal bunkers gaan bekijken. Fort bij Vechten, hier heb je minimaal 1 uur nodig om rond te lopen excl het museum en Fort ‘t Hemeltje, alleen door de week geopend.

Fort Rhynauwen                                                                   Kasteel Rhynauwen

Fort Vechten

Dag 29

Met de fiets over smalle straatjes en paden naar kasteel Moersbergen, helaas privé maar zo nu en dan kan je erheen.

Kasteel Beverweerd is rondom toegankelijk. Buiten het kasteel liggen er nog enkele panden.

Kasteel Rhijnestein aan de Kromme IJssel is ook verboden maar is goed te fotograferen.

Onderweg een tweetal molens, in Cothem en Werkendam.

Dag 30

We parkeren de auto in de Bilt en fietsen via Fort Blauwkapel, fort Voordorp (evenementenlocatie, niet te bezoeken) en fort aan de Klop, langs de Vecht, waar koffie en gebak genuttigd worden. Ondertussen hebben we ook de enorme hoge molen de Zon gespot, later zien we nog de molen de Ster. Verder fietsen naar Vleuten voor de Hamtoren en de broederschaphuisjes uit 1600.

NB, ook fietsen we door het centrum dus als je geen parkeergeld betalen wilt neem dan de fiets mee en parkeer in de Bilt, volg knooppunt 89 en 90 en je bent in het centrum.

Broederschapshuisjes uit 1600 in Vleuten

Dag 31

Het einde komt in zicht, maaaaar we hebben nog 3 dagen in onze 33 dagen tellende rondgang door ons eigen land.

Vandaag naar Vuren voor het gelijknamig fort en naar de oude steenfabriek Heuff.

Dit was het laatste fort dat we bekeken hebben. In totaal hebben we iets meer dan 100 forten in Nederland, 60 in de nieuwe en oude Hollandse waterlinie en 40 van de Amsterdamse stelling. Meer info hierover uiteraard op het net.

Daarna wordt het heel slecht weer en beëindigen we onze trip voor vandaag.

Wijk bij Duurstede aka Dorestad. Duurstede betekent verdedigende stad

Dag 32

Wijk bij Duurstede, ook wel Dorestad genoemd, herbergt een ontzettende hoeveelheid aan restaurants. Maar ook een mooie molen, Rijn en Lek, met een onder doorgang en gebouwd op de voormalige wallen. Het kasteel is een mooie ruïne. De oude binnenstad is een bezoek waard.

Volgende kasteel ligt in Renswoude. Opvallend aan dit kasteel is de witte achterzijde ervan.

Vergeet ook niet om naar de mooie oude  woningen in de straat te gaan kijken. 

Voor het kasteel in Barneveld, de Schaffelaar, moeten we even de grens met Gelderland over. Beide kastelen zijn rondom toegankelijk.

uit 1773 een hele rij prachtige woningen in Renswoude

Kasteel Schaffelaar Barneveld

Dag 33

De ronde van Nederland sluiten we af met een kort bezoek aan kasteel Waardenburg.

Als je dit kasteel bezoeken wilt zal je het pad links ervan moeten nemen. Wij hadden een aanvaring met iemand van de acadmie voor rechtspraak die daar gevestigd is. Volgens hen is het privé, maar staat nergens zo aangegeven.

Zaltbommel met o.a. het stadskasteel

Beide liggen in Gelderland waar we ook begonnen zijn met enkele kastelen. En zo is de cirkel rond.