Het zuidelijkste deel van Nederland is ook meteen het mooiste deel van het land. Dat wil niet zeggen dat de andere provincies niets voorstellen want het tegendeel is waar. Maar qua natuurschoon gaat er niets boven Limburg. De glooiende landschappen, de kastelen en zelfs enkele molens, de vergezichten en nog veel meer heeft deze provincie in de aanbieding. Hieronder de bewijzen.

Kasteel Hoensbroek

De kastelen in Limburg zijn onder andere:

1  kasteel Hoensbroek, behoort tot de top 10 van Nederland. Er is altijd iets te doen in het kasteel.

2  kasteel Schaloen in Oud Valkenburg. Kasteel is niet open voor publiek, de voormalige stallen wel. Is restaurant en hotel.

3  kasteel Wijnandsrade. Deze benaming is eigenlijk niet juist. Het kasteel lag vroeger op de motte, een terp in het water. De motte is nog te zien. Wat nu kasteel heet zijn eigenlijk de vroegere stallen of en hoeve. Maar ondanks dat de moeite waard.

4  kasteel Horn. Jammer dat het omsloten is met bos waardoor je er geen goede kijk op hebt. Maar toch erheen, het is mooi.

5  kasteel ruïne Valkenburg. Ideaal in combinatie met Valkenburg aan de Geul. Bovendien is er in dit stadje nog een kasteel, Den Halter. 

6  kasteel Neubourg in Gulpen. Met een wachtershuisje hetgeen niet zoveel in het zuiden voor komt.

7  kasteel Rivieren in Voerendaal. Helaas privébezit en alleen vanaf een afstand, deels, te bekijken.

8  kasteel Wijlre. Grotendeels gesloten. Kijk op de website wanneer er iets te doen is.

9  kasteel Reijmersbeek in Nuth. Privé 

10 Chateau Neercanne op de grens met België. Is restaurant in gevestigd.

11 kasteel Mheer.

12 kasteel Eijsden

13 Chateau St. Gerlach met de rijk beschilderde kerk die ertegen ligt. in Valkenburg a.d. Geul

14 kasteel Cortenbach in Voerendaal. Hoeve toegankelijk.

Kasteel Reijmersbeek Nuth

Zuid Limburg heeft 4 trekpleisters:

Valkenburg aan de Geul. De zomers de plek voor de fiets en wandel liefhebbers. In de winter de beroemde kerstmarkt in de 2 grotten die door vele buitenlandse mensen bezocht wordt. 

Maastricht, de hoofdstad met het Vrijthof en Wilhelminaplein maar ook met de toegangspoort en de ommuring.

Vaals vanwege het 3 landenpunt. Ook hier, net als in heel zuid Limburg, vele mooie fiets en wandelmogelijkheden.

Epen en omgeving. In de zomer is het in de heuvels een drukte van jewelste. Fietsers, motorrijders, auto’s en wandelaren zoeken en vinden de mooie routes door het glooiende landschap.

Slenaken, klein Zwitserland, Gulpen, Noorbeek, Vijlen C.q. Vijlernerbos, ( ook wel het heuvelland genoemd) dit zijn zo maar enkele dorpen die op de routes liggen met overal vertier en er is altijd wel een terras of restaurant in de buurt. En voor de wielerkenners, dit is het gebied van de Amstel Gold Race.

Via de knooppunten zijn er legio mooie route uit te stippelen voor een mooie fietsdag.

of loop de vele paadjes door de heuvels en bossen. Dagen lang plezier gegarandeerd.

Tenslotte hebben we nog de mergel. Vele huizen, kerken en kastelen in het zuiden zijn deels van mergel.

Op vele plaatsen is dit te bekijken, ook de mergelgroeven zijn te bezoeken zoals de voormalige mergelwinning van de ENCI of t Rooth.

Tot zover het zuiden van deze provincie, het noordelijk deel heeft Roermond en Venlo als koopsteden waarbij de eerste ook nog vele mooie panden heeft. Arcen staat bekend om de kasteeltuinen en voor de kinderen is er Toverland. Verder zijn de Maasplassen of grindgaten, nu een soort meren, waar je kunt duiken of zwemmen en andere watersporter uitoefenen kunt. De Maasduinen daarentegen zijn weer ideaal om te wandelen of fietsen.

Voor de fiets-natuurliefhebbers is er een prachtige route door het Nationaal Park de Meinweg.

Een route van iets meer dan 30 km door slingerende paden door de bossen, grensoverschrijdend want een deel van Duitsland zit op route, met onderweg prachtige heide, enorme varens en kerstboompjes. Zeer afwisselend en ideaal bij hoge temperaturen want de route gaat 90% in de schaduw. Knooppunten zijn: 26-70-54-80-78-56-21-81-95-76-75-26

Naast het bovenstaande zijn de volgende items nog de moeite waard om te bezoeken:

de Katakomben in Valkenburg.

de kazematten in Maastricht.

de diverse grotten rond Valkenburg en Maastricht, ook buiten de kerstmarken.

de ENCI, nu een mooi natuurgebied net buiten Maastricht. Voorheen de afgraving van mergel voor het maken van cement.

Fort St. Pieter, vlakbij de Enci en middels een korte wandeling met elkaar te verbinden.

Of maak in het weekend een tochtje met de oude stoomlocomotief vanaf Simpelveld

Een dagje naar een van de mooiste dierentuinen de GAIA ZOO gelegen in Kerkrade

Of verken Portugal, Marokko, Japan en andere landen. Laat de kinderen spelen en gebruik maken van o.a. de achtbaan en bekijk de tijgers, neushoorn, dromedarissen en andere dieren. Dit kan allemaal bij Mondo Verde in Landgraaf. Voor de entreeprijs kunt u ook onbeperkt eten, frites, snacks, soep, broodjes of pasta en rijst. Ook koffie, thee en ranja is inclusief. De entreeprijs is in 2022 € 27,50 voor volwassenen maar als u naar vakantieveilingen gaat kunt u ook een ticket bemachtigen voor 18 a 20,00 p./p.

Bent u in het noorden van Limburg dan is er voor de kinderen en voor volwassenen die zich nog kind voelen het Aardbeienland in Horst. Leuk klein parkje met lieflijke bouwwerkjes.

Ook in Kerkrade, het Discovery Museum. Voor een dagje uit als het regent.

Nonke Buuske in Schinveld is een klein openluchtmuseum welke elke zondag vanaf Pasen tot eind oktober open gesteld is. Groepen vanaf 10 personen kunnen een afspraak maken om op een andere dag het museum te bezoeken. Foto's elders op deze pagina.

Een heel ander maar ook interessante onderneming is een bezoek aan het Nederlands mijn museum in Heerlen. Het zuiden van Limburg, met name het deel dat nu Parkstad heet, heeft een verleden met de mijnbouw. Hierover wordt in Heerlen, Dr. Poelsstraat,  a € 11.00 (2024) de nodige informatie gegeven hoe we vroeger werkten en leefden. Overigens is er in Heerlen nog een museum dat met de kolenwinning te maken heeft. Dit is bij de oude schacht van de ON1. Maar ook in Valkenburg kan je gaan bekijken hoe de mijnwerkers zich in allerlei bochten moesten wringen om de kolen te winnen.

Dit fort maakt geen deel uit van de Hollandse waterlinie maar was gewoon voor de bescherming van de stad Maastricht.

Kasteel Doenrade, hotel en restaurant

Hompense molen Stevensweert

Laatste herinnering aan de mijnen in de westelijke Mijnstreek in Heerlen, en de oorsprong (bron) van de Noor in Noorbeek

Chateau Neercanne, Maastricht, vlak aan de grens met België

Kasteel 't Geutje Ohe en Laak

Thorn, het witte stadje

Het mooiste station van Nederland ligt in....Valkenburg aan de Geul

Valkenburg aan de Geul

Grendelpoort Valkenburg aan de Geul

Valkenburg aan de Geul

Kasteel Den Haller Valkenburg aan de Geul

Kasteel Mheer. Boven en onder

Zoals te zien op pagina NL in 33 dagen beschikken we buiten een groot aantal forten ook over een groot aantal bunkers. Vaak liggen de bunkers er om gewoon te liggen. Soms hebben ze een doel zoals hier in Echt waar een bunker in gebruik is als een kappelletje.

Woningen in grotten. Het bestond tot de jaren 50 van de vorige eeuw onder andere zoals hierboven afgebeeld in Berg en Terblijt.

Chateau St. Gerlach in Geulhem. Kasteel met hotel en restaurant en een kerk erbij die binnen mooi is beschilderd .

De enige waterburcht van Nederland ligt in Borgharen

Huis de Dael Nuth

Behalve dat in Limburg veel mergel voorkomt in de huizenbouw, werd en wordt er ook de zogenaamde Kunradersteen gebruikt voor de bouw zoals hier links in Hulsberg. 

Rechts zie je hoe de ondergrond voor leem, voor het bouwen van vakwerkhuizen eruit ziet.

Voorbeelden van mergel in de vorm van mijnbouw waardoor er grotten en gangen ontstaan of door de erosie komen delen mergel bloot te liggen zoals op de rechter boven foto. Hieronder de groeve 't Rooth met de kalk ovens die daarbij horen.

Dit is de Motte waar het oorspronkelijke kasteel van Wijnandsrade gelegen heeft. De andere foto is van een deel van de mooie en grote hoeve die bij het kasteel hoorden.

Maastricht heeft een aantal kastelen zoals Vaeshartelt, Jeruzalem en  Betlehem

Sibberhuuske

Molen en kasteel Strijthagen Landgraaf

in het heuvelland kan je ze nog regelmatig tegen komen de oude waterputten.

Kasteel Wijlre (rechts) is op bepaalde tijden te bezoeken. zie daarvoor hun website.

Maastricht, de hoofdstad, mag uiteraard niet ontbreken.   Capital of Limburg

St. Lindertsmolen uit 1790 in Beegden. Is daarmee een van de oudste molens in Nederland.

De molen in Horn is bedekt met lei hetgeen bijzonder is.

Kasteel Rivieren Voerendaal.

Kasteel Cortenbach Voerendaal

Hof Imstenrade Heerlen                                                 Kasteel Erenstein. inmiddels beroemd door                                                                                                  de Verraders van RTL met links het torentje.

Voormalig klooster Ravensbosch uit 1908. Nu o.a. een stoeterij erin gevestigd. Op de grens van Nuth en Valkenburg aan de Geul.

Links Vaals, rechts Mechelen

Vaals is meest bekend van het drielandenpunt op de op een na hoogste berg-heuvel van Nederland. Hier is ook de uitkijktoren en het labyrint te bezoeken.

Maar de historische binnenstad is ook een juweeltje om te gaan bekijken.

Zo is er huis Clermont, vroeger een lakenfabriek (foto links boven) de Kopermolen en diverse mooie andere gebouwen uit 1700 en 1800

Net buiten de stad ligt Kasteel Vaalsbroek

boven  Vaals. onder Kasteel Arcen

boven Vaals, onder Kasteel Hoensbroek

Nonke Buuske Schinveld

Kasteel Grasbroek (nabij Limbricht)                             Kasteel Limbricht

Kasteel in Obbicht

een bijna 8 km lange wandeling of fietsroute langs zilverzandwinplaatsen (groeves) deel op plaatsen waar vroeger de kolen uit de grond gehaald werden.

Start en eindpunt is de schaapskooi in Heerlen. Persoonlijk vind ik het als wandelroute niet mooi omdat de paden allemaal lang en recht zijn. Wij hebben het met de fiets gedaan in combinatie met diverse knooppunten die hier in de buurt zijn.

De route wordt op het wegdek aangegeven met cirkels zoals boven te zien is. De route is niet overal goed aangegeven maar het wijst zich als je de routekaart hebt uitgeprint of op de app hebt.

Er staan info borden met alles over de mijnbouw en de zilverzandwinning en er staan op diverse plaatsen constructies waar vandaan je een goed overzicht hebt over de groeves, op 2 plaatsen na helaas. Daar kijk je tegen bomen en struiken aan.

kasteelruïne Stein, Roosteren en Itteren zijn  enkele kastelen in het midden van Limburg

Maak jouw eigen website met JouwWeb